fbpx
O przyrodzie

Chwasty mają moc!

Chwasty umilają nam życie!

Czyżby? Powie ogrodnik, myśląc o żółtym kwiatku, który wyrósł mu na środku pięknego zadbanego, równo ostrzyżonego trawnika…

Azaliż? Powie babcia ogrodniczka, która po raz kolejny wyrywa z grządek warzywnych małe zielone trawki, z okropnie długimi kłączami…

A jednak…

Chwasty to pojęcie względne, bo zależy od punktu widzenia/ siedzenia… Chwastem generalnie można nazwać każdą roślinę, która rośnie tam gdzie nie powinna, tam gdzie nie chcielibyśmy by rosła. Na grządce ogrodnika wszystko co wyrośnie a np. nie jest marchewką, pieczołowicie tam posianą kilka tygodni wcześniej, powinno zostać uznane za chwast. Nawet jak będzie to mała stokrotka, fiołek czy niezapominajka. Będąc pedantycznym ogrodnikiem powinniśmy wszystkie te kwiatki natychmiast usunąć z naszych grządek. Zaburzają nam koncepcję ładnie zagospodarowanego czystego ogrodu…. Mnie osobiście już dziś szkoda – bo wiem, że chwasty mają moc.

A dziś z okazji Dnia Doceniania Chwastów warto o tym mówić głośno, że chwasty są potrzebne.

Chwasty mają moc!

-dają pokarm i schronienie owadom zapylającym, które to są pożywieniem dla innych istot mieszkających wśród łąk, pól i lasów

owad na pokrzywie

-nasiona tych roślin są pokarmem dla ptaków żerujących na danym terenie

-rośliny z grubymi pędami utrudniają wysychanie i erozję gleb

-kumulują substancje pokarmowe i zapobiegają ich wymywaniu z gleby

-mogą stanowić zielony nawóz np. pokrzywa od wieków jest „supernawozem”

-rozwinięty system korzeniowy rozpulchnia ziemię

-korzenie wydzielają substancje stanowiące pokarm dla mikroorganizmów glebowych

-niektóre gatunki wydzielają substancje chemiczne odstraszające potencjalnych zjadaczy np. wrotycz, ale też są rośliny które dzięki swojemu sąsiedztwu wspomagają rozwój innych roślin np. fiołek polny w niewielkiej ilości stymuluje wzrost żyta

-rośliny postrzegane również jako chwasty były wykorzystywane i nadal mogą być pokarmem dla człowieka np. jadalne mogą być kwiaty, liście czy nawet korzenie tych roślin

-różne części roślin mają określone właściwości lecznicze i stanowią od wieków skład apteczek domowych oraz mogą były wykorzystywane w kosmetyce

-stanowią źródło składników odżywczych dla zwierząt np. pokrzywa zwiększa ilość mleka u krów

-barwne kwiaty chwastów cieszą oko

-zawierają związki chemiczne wykorzystywane do barwienia tkanin

-mogą być tworzywem w produkcji tkanin np. pokrzywa

-są świetną pomocą naukową w edukacji dzieci np. dmuchawce mniszka lekarskiego mogą służyć do ćwiczeń logopedycznych

-można je wykorzystać do rozwijania zmysłów dzieci – obserwacja, zapach, smak, dotyk a nawet słuch to wszystko można rozwijać wykorzystując rośliny jako obiekty do obserwacji

-idealne tworzywo do prac twórczych np. wianki z koniczyny, obrazy z suszonych ziół itp

Ale dziś powszechne stosowanie herbicydów, zagospodarowywanie coraz to nowych obszarów przez człowieka przyczynia się do wymierania niektórych gatunków roślin np. kanianka lnowa została uznana w Polsce za roślinę wymarłą. Wprawdzie człowiek nigdy nie korzystał z jej właściwości i raczej traktował jako pasożyt w uprawach lnu, ale jednak stanowiły część ekosystemu…

Szczęśliwie natura wyposażyła większość chwastów w cechy, które dają im możliwości walki o byt. Mają dużą zdolność przystosowawczą do zmiennych warunków upraw, charakteryzują się bujnym wzrostem, dużą produkcją nasion i innych sposób rozmnażania oraz znaczną żywotnością nasion. Jest zatem szansa by walczyły o swoje miejsce na ziemi, choć walka z chemią jest nierówna i ostatecznie może okazać się zabójcza.

Polecam mieć to na uwadze, gdy rozpocznie się sezon ogródkowy, ale też podczas wędrówek po łąkach, parkach czy lasach. Patrzmy pod nogi i podziwiajmy różnorodność jaka nas otacza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć − 2 =