Pierniczki na choinkę
Wielokrotnie sprawdzone – pierniczki wychodzą pulchne, miękkie i smaczne. Idealne do zawieszenia na choince lub po prostu schrupania, teraz.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g sody oczyszczonej
- 150g masła
- 2 żółtka
- 150g cukru
- 150g miodu
- 130g kwaśnej śmietany 18%
- 15g przyprawy do pierników
Jak zrobić pierniczki?
- Do garnka, na patelnię wsyp 100g cukru oraz wlej ¼ szklanki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszaj łyżką, tylko wykonuj okrężne ruchy tak aby powstał brązowy karmel.
- Gdy karmel gotowy, zdejmij z palnika i dodaj miód. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj sodę. Masło siekaj nożem na drobne kawałki mieszając jednocześnie z mąką. Nie zagniataj rękami.
- Żółtka utrzyj z pozostałym 50g cukru na kogel-mogel.
- Do wystudzonego karmelu z miodem dodaj przyprawę do piernika, kogel-mogel, śmietanę i wszystko wymieszaj.
- Wlewaj partiami na stolnicę z mąką i masłem i dalej siekaj nożem. Na samym końcu szybko zagnieć, tak aby dostarczyć jak najmniej ciepła do ciasta (będzie dzięki temu delikatniejsze)
- Gotową kulę podziel na 3 plastry, przełóż folią i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuj kolejne porcje ciasta na 3-5 mm grubość (w piekarniku dodatkowo urosną, więc będą takie pulchniejsze)
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem
- Wycinaj z ciasta różne kształty pierniczków i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj miedzy pierniczkami odstęp ok 2 cm, bo jeszcze urosną.
- Pieczenie trwa od 5-10 min, do momentu zaróżowienia się pierniczków.
Dekorowanie pierniczków
Podstawa to lukier (2 białka + 200g cukru, lub więcej tak aby lukier był ciągnący i gęsty).
Kolorowy lukier uzyskasz dodając barwniki spożywcze lub naturalne barwniki roślinne np. sok z buraka, aronii – niewiele, do małych partii lukru by go za bardzo nie rozrzedzić.
Pokrywę lukrową dekorować można wszystkim, od kupnych posypek zaczynając , posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce. Najważniejsze by zachęcały do spróbowania i pozostały smaczne 🙂
A o innych naturalnych, jadalnych ozdobach świątecznych do zawieszenia na choince przeczytasz tu.