fbpx
przepis na pierniki na choinke
Zrób to z dzieckiem

Pierniczki na choinkę

Wielokrotnie sprawdzone – pierniczki wychodzą pulchne, miękkie i smaczne. Idealne do zawieszenia na choince lub po prostu schrupania, teraz.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 10g sody oczyszczonej
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 150g miodu
  • 130g kwaśnej śmietany 18%
  • 15g przyprawy do pierników

Jak zrobić pierniczki?

  1. Do garnka, na patelnię wsyp 100g cukru oraz wlej ¼ szklanki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszaj łyżką, tylko wykonuj okrężne ruchy tak aby powstał brązowy karmel.
  2. Gdy karmel gotowy, zdejmij z palnika i dodaj miód. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  3. Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj sodę. Masło siekaj nożem na drobne kawałki mieszając jednocześnie z mąką. Nie zagniataj rękami.
  4. Żółtka utrzyj z pozostałym 50g cukru na kogel-mogel.
  5. Do wystudzonego karmelu z miodem dodaj przyprawę do piernika, kogel-mogel, śmietanę i wszystko wymieszaj.
  6. Wlewaj partiami na stolnicę z mąką i masłem i dalej siekaj nożem. Na samym końcu szybko zagnieć, tak aby dostarczyć jak najmniej ciepła do ciasta (będzie dzięki temu delikatniejsze)
  7. Gotową kulę podziel na 3 plastry, przełóż folią i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  8. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuj kolejne porcje ciasta na 3-5 mm grubość (w piekarniku dodatkowo urosną, więc będą takie pulchniejsze)
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem
  10. Wycinaj z ciasta różne kształty pierniczków i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj miedzy pierniczkami odstęp ok 2 cm, bo jeszcze urosną.
  11. Pieczenie trwa od 5-10 min, do momentu zaróżowienia się pierniczków.

Dekorowanie pierniczków

Podstawa to lukier (2 białka + 200g cukru, lub więcej tak aby lukier był ciągnący i gęsty).

Kolorowy lukier uzyskasz dodając barwniki spożywcze lub naturalne barwniki roślinne np. sok z buraka, aronii – niewiele, do małych partii lukru by go za bardzo nie rozrzedzić.

Pokrywę lukrową dekorować można wszystkim, od kupnych posypek zaczynając , posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce. Najważniejsze by zachęcały do spróbowania i pozostały smaczne 🙂

A o innych naturalnych, jadalnych ozdobach świątecznych do zawieszenia na choince przeczytasz tu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four − one =