fbpx
zupa pokrzywowa
Zrób to z dzieckiem

Zupa pokrzywowa dla dzieci

Jak sprawić by dzieci, bez wybrzydzania 🙂 , jadły zdrowo? Wiem, że nie jest to proste zadanie dla rodzica zwłaszcza, gdy dziecko posmakuje przetworzonych, doprawionych i przesłodzonych smakołyków sklepowych. A dodatkowo uświadomienie małemu smakoszowi, że właśnie na jego talerz wjeżdża zupa pokrzywowa. Nie sądzę by taka informacja wzbudziła zapał do jedzenia.

Co? Pokrzywa? Bleee….

Skąd ja to znam 🙂

Ale mam na to sposób! Wszelkie zdrowotności wprowadzam niepostrzeżenie jako dodatek, z prawie niewyczuwalnym posmakiem. Trochę to przemycone, ale jak to mówią niektórzy – cel uświęca środki.

Dziś zatem na stół ląduje zupa z pokrzywą. Osobiście pokrzywę bardzo lubię i stosuję, bo wiem że ma wiele supermocy działających na nasz organizm. Dlatego zależy mi również, by dzieci ją polubiły.

Właściwości lecznicze pokrzywy dla dzieci

Przez wieki pokrzywa doczekała się wielu ciekawych zastosowań, ale dziś będzie leczniczo i kulinarnie.

Pod kątem zastosowania pokrzywy u dzieci zalecana jest jako środek witaminowy, remineralizujący, przeciwanemiczny i podnoszący odporność, ale również jako środek „czyszczący krew” stosowany w leczeniu trądziku młodzieńczego oraz łojotoku.  To oczywiście jedynie wycinek jej zastosowań, ale uznałam, że w przypadku dzieci są najbardziej uniwersalne.

Pokrzywa posiada w swoim składzie witaminę C, która sprzyja wchłanianiu żelaza, zatem stanowi bardzo dobre, przyswajalne jego źródło. Ponadto w pokrzywie znajdziemy witaminy A, z grupy B, K oraz wapń, potas, magnez, fosfor, krzemionkę, garbniki i wiele, wiele innych składników odżywczych.

Więcej na temat zastosowania pokrzywy i innych ziół w leczeniu dzieci znajdziecie w książce, z której pochodzi część powyższych informacji tj. „Rośliny lecznicze stosowane u dzieci” W.Olechnowicz-Stępień, E.Lamer-Zarawska.

A zatem przejdźmy do zdrowej, pełnej witamin i minerałów zupy z pokrzywy.

Jak zrobić zupę pokrzywową?

Co będziemy potrzebować do przygotowania zupy pokrzywowej?

  • Świeże liście pokrzywy
  • Rosół (bez pływających warzyw)
  • Ugotowane ziemniaki
  • Ugotowane na twardo jajka
  • Świeża rzodkiewka
  • Stokrotki

Najwięcej właściwości odżywczych ma młoda, wiosenna pokrzywa (cała naziemna część z łodyżką). W późniejszym okresie możemy również wykorzystać górne listki pokrzywy, które odbiją po ścięciu. Uogólniając to pokrzywę możecie zbierać do momentu jej zakwitnięcia.

Na pewno przekonaliście się już nie raz, że pokrzywa parzy, zatem zbierajcie ją z rozwagą w gumowych rękawiczkach bądź bez nich, aplikując sobie gratis poprawę krążenia, rozgrzanie dłoni i inne tego typu przyjemności pojawiające się po pokłuciu jej małymi włoskami. Aby przy krojeniu nie pokłuła nas już więcej należy ją krótko sparzyć.

Ilość pokrzywy użyta do przyrządzenia w zupie zależy właśnie od przyzwyczajenia rodziny do nowych smaków, a przede wszystkim otwartości na to, że coś zielone będzie pływało w zupie. Proponuję na początek na 1 porcję rosołu 1/3 szklanki pokrojonej pokrzywy. Zagotowujemy pokrzywę w rosole, później blendujemy, tak aby zredukować ryzyko trafienia się włochatego listka na języku naszych małych smakoszy.

Dodajemy pokrojone ziemniaki, jajko, rzodkiewki (fajnie chrupią i dodają koloru do zielonkawego bulionu, który powstał) no i na koniec stokrotka do dekoracji (też jest do zjedzenia). I gotowe! Mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

twenty + 14 =