Lemoniada lipowa
Oto dwa super proste przepisy na lemoniadę z nutą lipowych kwiatów.
O lipie, skojarzeniach i zastosowaniach przeczytasz w innym wpisie, a jeśli naszła Cię ochota na pyszny kwiatowy napój to sprawdź te dwa przepisy, a nie pożałujesz 🙂
Aromatyzowana woda kwiatowa
Świeże kwiatostany lipy zalać zimną wodą i odstawić na minimum godzinę.
I prosta zależność – im więcej kwiatów użyjemy i im dłużej będą się macerować tym bardziej aromatyczny napój uzyskamy.
Syrop z kwiatów lipy
Składnik na lipowy syrop:
- 1 litr zimnej wody
- 1 kg cukru
- Sok z 1 cytryny
- Kilka garści kwiatostanów lipy , im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny będzie syrop
Ugotuj syrop z wody i cukru. Do syropu dodaj sok z cytryny i zamieszaj. Gorącym syropem zalej kwiatostany lipy, tak aby syrop dokładnie je przykrył. Odstaw na 2-3 dni do naciągnięcia. Mieszaj co najmniej raz dziennie. Następnie oddziel na sicie kwiaty od syropu. Odcedzony syrop ponownie zagotuj i rozlej do wyparzonych butelek.
Można również przygotować mniejszą porcję na bieżące potrzeby, odstawić na krócej i zużyć w ciągu kilku dni. U mnie bardziej sprawdza się właśnie ta wersja.
Do dzieła!