fbpx
przepis ciastka z zoledzi
Zrób to z dzieckiem

Przepis na ciasteczka żołędziowe

Wspomniałam o ciasteczkach żołędziowych, to i przepis musiał się tu znaleźć, jako dopełnienie wpisu o dębowych ciekawostkach.

Smaczne?

Ciasteczka żołędziowe wykonałam według przepisu Marii ze strony Idę i myślę… o jedzeniu . Wyszły wyborne i skradły moje serce, i nie tylko moje.

Jestem otwarta na różne ziołowe, niestandardowe smaki, ale zazwyczaj dzieci ten entuzjazm średnio podzielają. Tu jednak było inaczej i pałaszowały ciasteczka, aż im się uszy trzęsły 😊 Dla mnie to znak, że przepis jak najbardziej udany i powinien trafić na krótką listę przepisów do częstego stosowania.

Ciasteczka fajne są, tak generalnie. Po pierwsze są małe. Można chwycić jeden taki okaz i schrupać do poobiedniej kawki albo zaserwować dzieciom na podwieczorek. Nie są duże, nie zapychają, trochę rozpieszczą podniebienie i tyle.

Po drugie robiąc takie ciasteczka możemy łatwo zaangażować w to dzieci. One uwielbiają mieszać, zagniatać i wycinać różne kształty. Do takiej pomocy zawsze są chętne. Nie jest to bardzo pracochłonne zadanie, a efekt widać bardzo szybko. Najpierw wykrawając, a chwilę później wyjmując upieczone ciasteczka z piekarnika. I co najważniejsze szybko można spróbować czy na pewno są pyszne…

Łatwy przepis?

Teraz konkret, dlaczego ten przepis jest fajny?

Smak bardziej wytrawny, niż słodki. Czy dzieciom będzie smakować? Tak, bowiem dodatek mąki pszennej oraz gorzkiej czekolady działają zdecydowanie na plus i równoważą wyrazisty smak mąki żołędziowej.

I oto on, przepis na ciasteczka żołędziowe oraz moje wykonanie:

Przygotujcie:
80 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka eks­traktu wani­lio­wego
1 szklanka mąki pszen­nej
1/2 szklanki mąki żołę­dzio­wej
50 g gorz­kiej cze­ko­lady, posiekanej na małe kawałeczki
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
szczypta soli

Masło zmik­suj z cukrem. Dodaj jajko i eks­trakt wani­lii.

W innej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę żołędziową, czekoladę, pro­szek do pieczenia i sól.

Suche, wymieszane składniki dosy­puj par­tiami do składników mokrych i mieszaj do uzy­ska­nia jed­no­li­tego, gęstego cia­sta.

Uformuj z ciasta 2 placki (łatwiej będzie je później rozwałkować), przełóż je folią, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin albo noc.

Po wyjęciu ciasta z lodówki daj mu się trochę ogrzać. Rozwałkuj na grubość ok pół centymetra i wykrawaj dowolne kształty.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, połóż na nim ciasteczka i piecz ok 12 min. Wyjmij ciasteczka jak jeszcze będą miękkie.

Ostudź i zajadaj. Moje nie stwardniały, przechowuję je w szklanym słoju.

Smacznego! Dajcie znać czy również Wam smakowały.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fourteen + 13 =